decor
decor

І Форум учасників ЄЕВ в Україні успішно завершив свою роботу

article img

Представники 30 міст, що беруть участь в Європейській Енергетичній Відзнаці або планують долучитися до неї, зібралися 25 листопада на перший Форум ЄЕВ у Києві. ЄЕВ як інструмент управлянні якістю та планування муніципалітетів у сфері клімату та енергетики, поширюється серед міст ЄС та отримує високе визнання керівництва Євросоюзу. Захід проводився Асоціацією "Енергоефективні міста України" (АЕМУ) (Національним офісом ЄЕВ) в рамках реалізації проекту «Впровадження ЄЕВ в Україні» за підтримки уряду Швейцарії.

Метою проведення Форуму був, насамперед, обмін досвідом впровадження Європейської Енергетичної Відзнаки, набутим першими містами-учасниками, мережування учасників ЄЕВ, популяризація цього інструменту на регіональному та національному рівнях, ознайомлення із результатами роботи щодо формування Національної програми ЄЕВ в Україні та налагодження ефективної комунікації між усіма зацікавленими сторонами, та можливої підтримки з боку українського уряду.

Згідно з програмою заходу, відбулися 4 дискусійні панелі. У першій з них, «Європейська Енергетична Відзнака (ЄЕВ) – інструмент для покращення якості врядування в громадах», взяли участь заступниця директорки Швейцарського Бюро Співробітництва в Україні Пріска Депнерінг та керівник Національного офісу ЄЕВ в Україні, виконавчий директор АЕМУ Святослав Павлюк (безпосередньо у залі), заступник Міністра розвитку громад і територій України Василь Лозинський, Голова Державного Агентства з енергоефективності та енергозбереження Валерій Безус, голова відділу операцій «Економічне співробітництво, енергетика, інфраструктура та довкілля» Представництва ЄС в Україні Клое Алліо, директор Національного офісу ЄЕВ у Швейцарії Марен Корнманн, очільниця Агенції із захисту клімату та енергії землі Баден-Вюртемберґ (ФРН) Клер Мушар (всі – онлайн). Панелісти ознайомилися із досвідом реалізації та підтримки системи ЄЕВ у країнах Європи та обговорили можливості її адаптації і підтримки на національному рівні в Україні, а також потенціал інтеграції інструментів Відзнаки в Угоду мерів.

Під час другої панельної дискусії її учасники обговорили інтеграцію різних підходів до довгострокового енергетичного планування на місцевому рівні. Свої міркування на цю тему висловили експерт Групи підтримки України при Європейській Комісії Кшиштоф Ґєрульскі, експерт Офісу Реформ при Міністерстві розвитку громад і територій України Володимир Галанюк, старший координатор проектів GIZ в Україні Володимир Перегудов, експерт з інтегрованого розвитку та ЄЕВ Микола Костриця і експерт з питань Угоди мерів та ЄЕВ АЕМУ Віталій Волков. В режимі онлайн до дискусії приєдналися також швейцарські експерти і консультанти Європейської Енергетичної Відзнаки та представники проекту ЄС СТАРТЕР.

Третя панель Форуму була присвячена побудові якісного та ефективного партнерства між громадами та міжнародними фінансовими інституціями, представленими в Україні, через інвестування в муніципальну інфраструктуру, а також аналізу потреб громад у зовнішніх фінансових запозиченнях. Обговорення, у якому взяли участь провідний банкір Департаменту сталої інфраструктури ЄБРР Юлія Романенко (онлайн), старший головний інвестиційний радник Представництва НЕФКО в Україні Юлія Шевчук, керівниця фонду Е5Р в Україні Катерина Стасюк, а також заступники міських голів сертифікованих громад ЄЕВ в Україні – Вінниці та Житомира – Микола Форманюк і Світлана Ольшанська, відбулося на основі висновків дослідження енергетичних бюджетів українських громад, проведеного командою експертів Асоціації «Енергоефективні міста України». Аналітичний звіт та висновки із цього дослідження представив експерт з питань муніципальних фінансів Сергій Гаращук. Учасники дискусії особливу увагу зосередили на нових можливостях і механізмах зовнішніх запозичень та розбудові локального потенціалу для змоги працювати із такими запозиченнями згідно із вимогами та процедурами донорів і кредиторів.

А в останній дискусії Форуму відбулася відверта розмова про перший практичний досвід впровадження ЄЕВ в українських громадах, успіхи у цьому процесі, а також труднощі та потреби, з якими довелося зіткнутися. Про те, що дала їхнім громадам первинна оцінка в рамках ЄЕВ, висловилися особисто міські голови: Миргорода – Сергій Соломаха, Нововолинська – Борис Карпус та Чорткова – Володимир Шматько. Слід зазначити, що ці громади приступили до впровадження ЄЕВ у рамках реалізації проекту EXITE, як складової масштабної програми ЄС Horizon 2020. У свою чергу, акредитовані консультанти ЄЕВ Мар’яна Приступа, Олена Тутова та Андрій Барулін детально розповіли про їхню роль в роботі громад над завданнями та впровадженням ЄЕВ, відповідно, у містах Львів, Суми та Черкаси.

Учасники та організатори заходу дійшли згоди щодо необхідності розбудови національної платформи Європейської Енергетичної Відзнаки в Україні для діалогу із залученням органів влади та місцевого самоврядування усіх рівнів, бізнесу, громадських організацій та інших зацікавлених сторін, створення міцної основи для досягнення цілей кліматичної нейтральності та системного управління якістю – як на локальному, так і на регіональному та національному рівнях.