decor
decor

Урсула фон дер Ляєн закликала об'єднати зусилля ЄС та ЄЕВ

article img

Перлина Верхньої Швабії (земля Баден-Вюртемберґ, ФРН), місто-красень Равенсбурґ минулої п’ятниці мав вельми визначних і достойних гостей з різних куточків Європи. Для цього була особлива причина: 5 листопада в муніципальному Музеї Мистецтва тут відбулася урочиста церемонія вручення «золотих» сертифікатів Європейської Енергетичної Відзнаки громадам та регіонам з Австрії, Франції, Німеччини, Італії, Ліхтенштайну, Люксембурґа та Швейцарії. І проходила вона теж у вельми особливий момент: динамічне включення країн Європи у масштабну програму «Європейський Зелений Курс», кліматичний саміт у Ґлазґо, буквальне «перемикання» уваги всього світу на питання збереження довкілля і клімату планети Земля задля виживання наступних поколінь її мешканців. Саме тому кульмінацією події став виступ перед її учасниками Президентки Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн.

«Міста відіграють вирішальну роль у переході. 75% європейців живе у містах, і саме у них впроваджується 80% законодавства щодо клімату. Ось чому для мене так важливо сьогодні бути тут», - заявила п.фон дер Ляєн на початку своєї промови. Вона наголосила на тому, що ЄС та ЄЕВ уже понад чверть століття йдуть паралельними курсами, роблячи спільну надважливу справу щодо досягнення кліматичної та енергетичної нейтральності європейських муніципалітетів та зазначила, що мережа міст із золотим сертифікатом ЄЕВ ідеально корелюється з реалізацією європейської ініціативи «100 кліматично нейтральних міст ЄС до 2030р.». Пані Президентка ЄК закликала до ще тіснішої співпраці між ЄС та ЄЕВ, пропонуючи задіяти спільно весь потенціал європейських фондів (понад 350 млрд. Євро), зарезервований для реалізації Зеленого Курсу.

«Перемовини щодо клімату у Ґлазґо добігають кінця. Ми докладаємо всіх можливих зусиль, аби досягти найамбітніших результатів, що відповідатимуть цілям нашого Європейського Зеленого Курсу. Проте відповідальність за дії щодо клімату не лежить виключно на світових лідерах. Це вибір кожної спільноти і кожної особистості. Шлях до кліматичної нейтральності пролягає через наші міста і регіони. Тож дякую за ваші зусилля. Вони є незамінними», - підкреслила на завершення Урсула фон дер Ляєн.

З повним текстом та відео виступу п.Урсули фон дер Ляєн можна ознайомитися тут: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/SPEECH_21_5807